Home

Mijn eerste robot

Dit is hem dan, m'n eerste robot... gebaseerd op de bot die m'n oom een lange tijd geleden eens gebouwd heeft. De basis is simpel en opgebouwd uit een aantal CD's en wat draadeind. De aandrijving geschied door 2 (modelbouw)servomotoren, welke gemodificeerd zijn zodat ze 360 graden en meer kunnen draaien. Een zwenkwieltje houd het geheel in evenwicht.
De motortjes worden gevoed uit een 4,8 volt accupakketje, het robotbreintje door een 9 volt batterij.
Leuk, zo'n robotje, maar wat kan 'ie nou eigenlijk?
Zoals goed te zien is, zitten er op de voorkant 2 bruinkleurige U vormige sprieten. Zogenaamde 'Wishkers', ofwel 'contactsensoren'... een paar dure woorden voor simpele schakelaars.

Het robotje checkt of de schakelaars een object detecteren (één of beide schakelaars zijn dan ingedrukt). Als dit niet het geval is, Rijdt ie een klein stukje vooruit. En dit herhaalt hij eindeloos.
Als een van de schakelaars ingedrukt wordt, omdat de robot ergens tegenaan rijdt, rijdt de robot achteruit draaid, en vervolgt zijn weg.
Ondertussen knipperen wat LEDs er vrolijk op los!


Het breintje is officieel mijn allereerste microcontroller. een Basic Stamp 1 van Parallax. Deze kan geprogrammeerd worden in Basic.
Het is een prachtig microcontrollertje, inmiddels niet meer in mijn bezit, met maarliefst 8 i/o!!! (Nee, niet erg veel, maar de kracht zit in z'n eenvoud!). Ik zou er zo weer een kopen... =D